2018

Bio sjalot: Red Sun, 10 st. 50-60 mm Van Carel Bouma, Biddinghuizen; gekocht bij Odin, Daalseweg. Op zakje: Deze "flinke"sjalotten geven extra veel nakoemlingen, Als ze met de wortelkrans in de vochtige, warme grond geplant worden, gaan ze snel wortel schieten. Met warmtelucht behandeld tegen schimmels. Nog even wachten met planten tot half april.

Bio Plantui: Red baron, 100 st. 22-26 mm. Ook gekocht bij Odin. Op zakje: droog bewaren. Net onder de grond planten, met de wortelkrans in de vochtige grond. Op 30 m2.

https://www.biologischpootgoed.nl/teeltadvies-plantuien/:

Rode plantuien zijn gevoeliger voor koude stress, wat bloemstengel vorming kan veroorzaken. Daarom wachten met planten todat de grond wat is op gewarmd. Plant de plantui zodanig dat het topje net boven de grond uitkomt. De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Uien moeten schraal bemest worden, het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest. Omdat uien een oppervlakkige beworteling ( ca. 30 cm) hebben is het van belang dat er niet te diep bemest wordt.

De uien zijn oogstrijp als nog ± 50 % van het loof groen is en het loof gestreken is. Mocht het loof door bijvoorbeeld ziekte niet gaan strijken dan is het aan te bevelen om dit handmatig te doen. zo voorkom je dat ziektes, via het loof, de bol inspoelen. Als je het loof verwijdert doe dat dan niet te kort, maarruim boven de scheiding van de bladeren, gemiddeld een vuisthoogte boven de bol. Op deze manier voorkom je dat schimmels snel de bol aantasten. Als het weer het toelaat is het verstandig de uien een paar dagen op het land te laten drogen.

De opslag van uien dient op een goed geventileerde plaats te gebeuren, waarbij opslag in kratten of gaasbakken aan te bevelen is.

Zie ook https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/ui/